Powered by Smartsupp

Jaké zvolit osvětlení do garáže

Pro osvětlení garáže doporučujeme zvolit nástěnná svítidla a osvětlit i prostor před garáží venkovním svítidlem s pohybovým čidlem. Na parkování je potřeba opravdu dobře vidět a mít dostatek světla. 

Volte nástěnná svítidla

V dnešní době se většina garážových vrat ukládá pod strop, proto jsou nejlepším osvětlením garáže nástěnná svítidla. Jsou vhodnou volbou i v případě, že se vrata do garáže vůbec nezasouvají. Jakmile do garáže najedete autem, stropní svítidlo nasvítí hlavně střechu vozu a prostory kolem auta zůstanou tmavé. Špatně uvidíte i do kufru. Nástěnná svítidla jsou do garáže mnohem vhodnější. 

Vsaďte na zářivková svítidla

Zářivková svítidla poskytují dostatek rozptýleného světla do celé místnosti a současně mají nízkou spotřebu energie. Doporučujeme zářivky s elektronickým předřadníkem, díky čemuž se světlo ihned rozsvítí a neproblikává. Díky tomu můžete bez čekání vjet do garáže. Do většího prostoru doporučujeme dát nástěnná svítidla na 2 až 3 stěny garáže a do garáží s dílnou přidejte kvalitní stolní lampu nastavitelným proudem světla k pracovnímu stolu a externí stolní či stojanovou lampou.

Typ a funkčnost osvětlení

Svítidla musí mít zvýšený stupeň ochrany IP krytí, doporučujeme alespoň hodnotu IP44, kde je světlo chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1 mm a větších a také proti vodě stříkající ze všech směrů. Pro ochranu před prachem musí být první číslo 5 nebo 6. Protože v garáži často něco opravuje nebo se nosí těžké nebo objemné věci, doporučujeme ochranný drátěný koš na difuzor.

Praktická světla s čidlem

Kromě interiérových svítidel přidejte k osvětlení garáže i exteriérová svítidla. Kvalitní venkovní světla dostatečně ozáří prostor před garáží. Volit si můžete z široké nabídky stropních i nástěnných světel s čidlem. Ta v sobě mají zabudovaný senzor pohybu, který svítidlo automaticky rozsvítí a zhasnou. Svítidlo svítí jen tehdy, když ho opravdu potřebujete a ušetříte za energii. Světla s čidlem lze použít i pro vnitřní osvětlení garáže. Nemusíte díky nim myslet na to, zda jste zase náhodou nezapomněli zhasnout. Vhodná jsou i zabudovaná nájezdová svítidla, která vám pěkně osvětlí příjezdovou cestu.