Powered by Smartsupp

5 základních rad při osvětlování zahrady

V naší nabídce najdete široký výběr moderních svítidel určených do exteriéru. Ať už jde o světla nástěnná, stropní či závěsná, sloupková svítidla, zápustná do země či pojezdová. K osvětlení cest oceníte i sloupky, které mohou být kromě světelného zdroje osazeny i zásuvkami. Poradíme vám jak s nimi pracovat a jak je kombinovat, aby vaše zahrada vypadala a sloužila vám dokonale i po setmění.

Nepodceňte plánování 

Nejprve je třeba vzít v úvahu váš životní styl a způsob využívání vaší zahrady. Díky tomu si snadno naplánujete osvětlení zahrady, které bude vašim potřebám nejlépe vyhovovat. Zjistíte, do jaké míry svoji zahradu využíváte, jaký pro vás plní účel a jaká místa na zahradě byste chtěli mít osvětlená. Díky vhodnému osvětlení můžete trávit na své zahradě více času i za soumraku i po setmění. ‍

Teplé bílé světlo zútulní prostor

Moderní exteriérová svítidla umožňují volbu mezi studeným světlem v rozsahu 5 400 až 6 500 °K a teplým bílým světlem v rozsahu 2 700 až 3 300 °K. Volba se odvíjí od celkového plánu osvětlení a efektu, který od něho očekáváte. Pro večerní osvětlení doporučuje k osvětlení využívat teplé žluté světlo, které nenarušuje okolí a zahrada působí útulnějším, příjemnějším a přirozenějším dojmem.

Nižší intenzita světel zlepší celkový efekt

Při osvětlení zahrad není třeba volit příliš silnou intenzitu svítidel pro zvýraznění určitých prvků v exteriéru, jako jsou stromy, cesty, jezírka či fontány. Zbytek zahrady se proti nim pak bude jevit jako tmavý a nevynikne. Využijte úsporné LED technologie osvětlení, které pracují s nižší intenzitou světla. Jednotlivé prvky ve vaší zahradě se jemně zvýrazní a zahrada bude tvořit harmonický celek.

Světlo usnadní pohyb a poslouží jako bezpečnostní prvek

Vaši zahradu můžete dokonale osvítit. Dekorativní světla ji zútulní a dodávají jí večerní kouzlo, osvětlení má však v exteriéru plní i další důležitou funkci a tou je vaše bezpečnost. Proto nezapomínejte na osvětlení vchodů, bran, vjezdů, cest a chodníků, balkonů a teras, které z hlediska bezpečnosti nejčastěji vyžadují osvětlení. Budete se na své zahradě a v okolí domu snadno pohybovat a orientovat a ztížíte přístup zlodějům. Využít můžete i soumraková a pohybová čidla

Osvětlení zahrady zvětší užitný prostor a ovlivní interiér i exteriér domu

Exteriérové osvětlení může zásadním způsobem přispět ke vzhledu a celkové atmosféře domu. Venkovní osvětlení zahrady ovlivní nejen vzhled exteriéru domu, ale i samotného interiéru. Přizpůsobte zahradní osvětlení architektuře a stylu domu, pak se venkovní osvětlení stane pomyslnou třešničkou na dortu a okolí domu bude dokonalé. Osvětlení zahrady je optickým prodloužením vaší kuchyně, jídelny i obývacího pokoje, které za soumraku dokonale vynikne a po setmění krásně ožije. Svoji zahradu pak můžete využívat na plno a budete se v ní cítit příjemně.